Khamis, 4 Julai 2013

Story Bulan INi: AKu DaN DuniA RC - Setelah LAma Malas Meng-Update

 Disini aku nak mulakan cerita.. nak kongsi dengan anda semua pasal bobi terbaru aku.. Kumpul barang barang permainan Remote Control atau lebih dikenali dgn RC.. kalau anda juga peminat tegar mcm aku.. jom kita sembang-sembang pasal RC ni sebab aku ni orang baru masih lagi belajar bab-bab RC ni terutama cara menjaganya dan yang paling penting bagaimana nak bermain terutama yang terbang tu.. agar boleh terbang dengan megahnya diudara tanpa crash dan berkecai dan melayang duit dlm poket lagi..


Ini adalah antara alat-alat RC yang sempat aku terjah.. kecuali kapal terbang airasia tu.. tu perhiasan sja.. xboleh terbang... huhuuhuuuuuuuuuu...........Permainan ni bukanlah mahal sgt pun... terpulang pada bajet ko orang... nak yang mahal beli la yang mahal.. bagi aku yang ni pun dah berbaloi kerana harganya tak lah mahal sgt pun... beli ni masih mampu lagi makan.. beli baju anak-anak, bayar keta umah dan mcmmcm lagi... huhuhuu


 Yang kat atas tu... model airasia.. yang ni xleh terbang.. just letak atas meja je... tilik2 tenung2.... tu je... badannya diperbuat dari besi.. memang mantap...sebijik rupa mcm asal.. cuma yg ni kecik dan xboleh terbang aje... hahahhaaa

to be continueeeeeeee.......... 



Yang dalam gambar kat atas tu pulak jenis glider.. yang ni aku beli kat laman web dx.com.. Import dari china.. last2 tgk harga kat sini pun lebih kurang... menyesal aku... tp xper yang penting.. Bentuknya agak menarik.. kecik je panjang lebih kurang 30CM.. 4 Channel ni... laju bila terbang... tp asyik lost control aje...jika patah tampal gam... guna EPO glu.. mcmmana rupanya... ok jap lagi aku upload gambarnya.. yg ni 4CH .. maksudnya.. dia boleh gerak depan, blkg, kiri kanan, U-turn tanpa sebarang masalah.. Kalau u all nak tau. dlm dunia RC ni dia ada 2 CH, 3.5CH, 4CH, hingga ke 6CH.. terpulang kepada kepakaran ko orang.. kalau masih baru lagi...beli je yg 2 or 3 CH tu.. dia slow skit.. kalau nk terbang pun dlm rumah je.. terbang kat luar... hancur laaaa....


Yang ni jenis dari EPP.. tak mudah patah... tapi kalau asyik jatuh je... xpandai control boleh patah juga... yg ni memang dah patah kepala nya sbb aku landing emergency.. hahaaaa. kipas sayap pun dah hilang... tp xper masih boleh terbang mcm lipas kudung la.....

Ini la yg dinamakan gam EPO.. khas untuk kapal terbang yang crash.. 5 minit je dah kering.. boleh terbang balik.. barang-barang lain juga bole juga guna gam ni...mcm plastik ke.. kaca ke... mcm2 la... cuba la

Ni jenis Cessna.. dibuat dari EPO.. ape itu EPO? ala... mcm polisterin tapau makan tu... yang ni kata orang paling senang nk terbang khas untuk mereka yang baru nak belajar... tp aku mcm fobia je nak terbangkan cessna ni..... pertama kali aku cuba terbangkan dah crash... patah sayapnya...berkecai... ko ada mpak tak tengah2 tu... tu dh repair guna EPO glu tu la... cepat dan berkesan.. Yang ni agak besar sikit.. dan aku bercadang nak beli yang lagi besar... tu pun setelah aku dh betul2 mahir terbangkan yang ini. dan Tuahn murahkan rezeki.. hehhee.... susah juga rupanya nak terbangkan benda ni ye... nmpak je senang... tp aku akan terus berlatih sampai berjaya... Aku ada beli Simulator tp xleh guna sebab remote cessna ni xsama kabelnya dgn simulator yang aku beli.... rugi RM 65... terbang la aku pakai simulator FMS yg diberi percuma itu... gambar mcm kartun... tak puas ati...



Ni la yang aku katakan itu... sayang-sayang... sapa nak amik la aku nak lelong simulator ni... murah2  pun xper... hahhaaaa.. bisnes la pulak...

 dalam ni dibekalkan 2 keping CD yang ada jenis-jenis simulator.. kalau tak silap aku ada dalam 8 software simulator dlm cd tu.. salah satunya... ape yang ko org nmpak tu la.. gambar memang real... mcm terbang kat luar .....terujaaaaaa..

To be Continue la... dah mengantuk la......ok Thanks



Yg Ni pulak model navigator keluaran skyrover.. from US.. harga pun boleh tahan.. berkualiti.. design yg unlimited...3CH je.. tp cute bila terbang..yg ni lah mula-mula aku trainnig dulu... last2 meletup juga kerana terlanggar dinding rumah... aduyaiiii... so tersadailah ia di dalam almari aku... xleh nak buat ape. dah... nak repair mcm tak berbaloi je..kipas nga remote dia tu.. kalau ada sape2 n ak... PM aku . skrg ni dah banyak keluaran yag ada di pasaran.. semua yang cantik-cantik. sebab tu malas nak repair wpun yg ni istimewa. contohnya yang mcm kat bawah tu... saiz lebih kurang design yg simpan 4 CH so lebih gah bila terbang..


Yang ni memang syok model V911 keluaran WLtoy.. Berdesup ni. l aju mcm lipas kudung.. boleh swing kiri, swing kanan, depan belakang.. main kat padang pun boleh.. tp kena pandai la kontrol bila angin kuat.. kalau angin sepoi2 bahasa... kira makanan dia la... dibekalkan dengan bateri LIPO 2 biji... nak lebih beli sendiri.. bateri dia pulak boleh cabut jika tak nak main...ni contoh charger bateri ni:

 Aku ada 3 extra.. xtau la nak buat ape... nak masuk muzium kot.. kalau ada sapa2  berminat boleh je aku tolak murah2 charger ni.. Senang je dia pakai USB... cucuk je mana2.. laptop pun boleh.. aku cuma cucuk kat pemain DVD aku aje... sambil layan movie.. huhuhuuuu


Yang ni pulak aksosori dia... aku beli kat laman sesawang dari china... order sebulan baru sampai.. fuhhh... xper yang penting sampai aku boleh  tukar2 cover tu bila aku mau.. time aku tension pun aku tukar juga..
tu dia... berlambak aku punyer spare part kipas dia... stanby kot2 patah ... hahahaa... gila2... sapa nak... mintak nga aku.. kira cincai2 dh ler... hahahaa

hahhahaha... yang ni yang terbaru aku beli... model V912 keluaran WLtoy juga...jenis SkyDancer MAX... ni kira abg sikit la dari yang tadi.. yang ni pun boleh tahan kuasanya... guna bateri LiPo 7.4V 850Mah... tapi aku akan upgred kuasa bateri ni yg lebih besar... agar boleh tahan lama terbang diudara... tgu bajet lu la... hahahaha.

Remote dia cantik single blade (kipas satu ) laju ni.... aku pun xpernah lagi terbangkan yang ni... just try2 kat dalam rumah je... xsempat lg nak kuar terbang kat padang... busy dgn tugas. Spare part pun xsempat lagi nak beli.. sbb lost bajet.. hehehe. wait n see...



Ni dok tgh Charging bateri guna balance charging LiNKMan.. yang dia bagi pun ada tp guna satu je lah malas nak kuar banyak...aku bukannya ada satu balance charger ni tp 3... tu dia xtau nak buat ape.. bersepahhhhhhhhh...

Ni la jenis2 balance charger yang aku ada.. ni untuk cas bateri LiPo atau yang seangkatan dgnnya.. boleh google sendiri... amil masa antara satu jam lebih juga la nak cas bateri tu bila pakai balnce charger ni.. tp jika kapasiti bateri kita lagi besar... lagi lambat la... so nak cepat u all guna la balance charge jenis iMAX B6... yg ni cepat je  penuh bateri anda... aku xbeli lg benda ni... tunggu la bila rasa perlu... sbb yang ni pun dah banyak.. xtau nak simpan mana.. tp kalau korang nk tolong abiskanyg ni boleh juga... hahahaaa boleh la aku beli iMAX tu... tak mahal pun 100 lebih je... yg elok sikit iMAX tu. Bagaimana rupa nya ko orang google lah sendiri.. aku tak der pic nya... sebab aku xbeli lagi... heeheheee

Ni la jenis-jenis bateri LiPo kalau ko oarang yg belum tau dan nak tau.. yg ni 11.1V.. yang merah tiu Skyartec punya 1100 Mah yag GE Power tu aku baru beli 1500Mah... kalau ada yang nak kira jual murah-murah la GE Power tu.. sebab aku nak beli yang 2000Mah Lebih... hahahaa xpernah guna lagi sebab Cessna aku tu kan sekali terbang dah crash... hahahaa... fobia nak terbang lg... tgu samapai pandai.. dah ler... stry ni dah citer kat atas tu... mana boleh flashback... inagt drama ke... hahaa... bateri ni boleh juga diguna kan dalam kereta RC, Boat RC dan lain2 la... yang bersesuaian.. LiPo ni dia ada byk jenis tau... ada yang 3.7V, 7.4 V, 11.1V dan entah yg tu je aku... yg lain google tempat lain ok..jgn marah ek...
ok ler setakat ni... jap lagi la pulak.. nak buat kerja ni... bos dah bising.. ..












 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Sempena Aidilfitri ini, admin menyusun 10 jari mohon maaf dari anda semua seandainya ada tersilap dan terguris hati samada sengaja atau ...